Napój owsiany – dlaczego warto go pić?

Włączenie napojów pochodzenia roślinnego do codziennego jadłospisu ma wiele zalet. Najważniejsze z nich to obniżenie cholesterolu, zapobieganie otyłości, czy wspomaganie ogólnej odporności organizmu. Cenne właściwości prozdrowotne posiada napój owsiany – wytwarzany ze zmielonych ziaren owsa – na rynku jest dostępny w różnych wersjach smakowych.

Napój owsiany jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego, więc z powodzeniem znajdzie zwolenników wśród osób cierpiących na nietolerancję laktozy lub stosujących dietę wegańską.

Napój owsiany – właściwości

Napoje owsiane są produktami o dość niskiej kaloryczności – 100 ml produktu zawiera przeciętnie ok. 50 kcal. W porównaniu z tradycyjnym mlekiem krowim zawierają mniej białka i tłuszczu, a duże ilości beta-glukanów, czyli rozpuszczalnego błonnika o właściwościach obniżających cholesterol. Napoje owsiane wzbogacone są również w witaminy z grupy A, B i D oraz wapń, żelazo i fosfor. Polecane są także dla alergików, gdyż nie powodują reakcji uczuleniowych.

Napoje owsiane w kuchni

W przeciwieństwie do innych napojów roślinnych lub mleka krowiego, napoje owsiane mają neutralny posmak, dzięki czemu można je zastosować jako dodatek do wielu przepisów.  Napój owsiany można dodać do naleśników, słodkich wypieków i ciast. Doskonale nadaje się jako baza do wegańskich jogurtów, kefirów lub jaglanek. Z jego pomocą stworzymy również pyszny koktajl owocowy lub budyń.

Napoje owsiane – które najlepsze?

Napoje owsiane dostępne są na rynku w wielu wersjach smakowych. Możemy kupić je w sklepach ze zdrową żywnością, coraz częściej dostępne są również w hipermarketach i w dyskontach spożywczych.

Najlepiej, aby lista składników napoju owsianego była jak najkrótsza. Powinny znaleźć się na niej woda, owies, niewielkie ilości oleju słonecznikowego oraz soli, a także witaminy oraz wapń. Napój owsiany dobrej jakości nie powinien zawierać cukru, ani zagęstników. Im wyższa zawartość owsa w napoju, tym większa będzie wartość odżywcza produktu.

Domowy napój owsiany

Pyszny i wartościowy napój owsiany możemy również z powodzeniem zrobić samodzielnie domu. Do przygotowania domowego napoju potrzebna są ziarna owsa, ale świetnie nadają się do tego również płatki owsiane.

Oto najprostszy przepis na szklankę napoju owsianego:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 200 ml wody
  • pół łyżeczki miodu do smaku
  • szczypta soli.

Płatki owsiane zalać wodą i zblendować. Następnie przecedzić  zmiksowany napój przez gęste sitko lub gazę. Dosłodzić miodem do smaku i doprawić szczyptą soli. Tak przygotowany napój można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Tło utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Posts Tagged with…