Dlaczego warto spożywać napój owsiany?

Napój owsiany posiada wyjątkowe właściwości i bogaty jest w niezwykłe wartości odżywcze. Zawiera cenne dla zdrowia beta-glukan, czyli rodzaj błonnika pokarmowego, który obniża poziom cholesterolu i pomocny jest w zapobieganiu otyłości. Jest to napój wskazany dla osób, które nie tolerują laktozy, białek mleka lub też są weganami. Przyjrzyjmy się, jakie jeszcze właściwości charakteryzują ten napój roślinny.

Czym jest napój owsiany?

Napój owsiany jest to wegański napój powstały na bazie ziaren owsa. Potocznie nazywany jest mlekiem owsianym, choć w ujęciu prawnym mlekiem nie jest. Napój ma biały kolor, jest neutralne w smaku, a swoją konsystencją jest najbardziej zbliżony do mleka krowiego na tle innych napojów roślinnych. Jest jednak nieco bardziej przezroczysty i rzadszy. W przeciwieństwie do innych napojów tego typu napój owsiany (https://www.bee.pl/9010-napoje-owsiane) nie ma typowego aromatu. Dzięki temu jest tak lubiany i popularny.
Właściwości napoju owsianego

Napój nie jest kaloryczny, dostarcza 54 kcal w 100 ml. Zawiera niewiele białka i tłuszczu w porównaniu z mlekiem krowim oraz dwa razy więcej węglowodanów – z czego 80% stanową cukry. Dużą zaletą tego napoju jest duża ilość cennego dla naszego zdrowia błonnika rozpuszczalnego, czyli beta-glukanów, mających udowodnione właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Witaminy A i D zawarte w mleku owsianym mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, gdyż zmniejszają podatność na przeziębienia oraz na choroby autoimmunologiczne , takie jak choroba Hashimoto czy choroba Leśniewskiego- Crohna. Napój może być składnikiem diety, której celem jest zapobieganie anemii, gdyż jest bogate w żelazo i witaminy B12, czyli elementy ważne w procesie krwiotwórczym.

Dla kogo napój owsiany?

Napój często bywa składnikiem diety wegańskiej, ponieważ nie posiada żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Stanowi doskonałą alternatywę mleka krowiego, gdyż nie zawiera laktozy ani alergizujących białek mlecznych. Jest to również dobra propozycja dla osób uczulonych na orzechy i z tendencją do reakcji alergicznych – napój ten niezmiernie rzadko powoduje alergie. Może być ważnym elementem diety osób zmagających się z miażdżycą i podwyższonym poziomem cholesterolu, gdyż poprawia lipidogram. Często podkreślane jest, że napój owsiany jest bezglutenowy, jednak osoby cierpiące na celiakie i z alergią na gluten powinny wybierać tylko te, które są oznaczone jako produkt bezglutenowy. Z powodu wysokiej zawartości węglowodanów spożywanie go nie jest polecane dla osób z cukrzycą i insulinoodpornością, gdyż cukier w nim zawarty łatwo się wchłania i momentalnie podnosi poziom glukozy we krwi.

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Posts Tagged with…